• Hem
  • Tips på informa...
artikel

Tips på informativa och trevliga dagsutflykter

Utflykter gör en hungrig! 

Med avstamp i boken ”Upptäck förhistoriska Skåne” tog vi reda på hur man bäst kan gå tillväga för att se så mycket som möjligt och både bilda sig och fika sig igenom Skåne.

Här kommer några tips på informativa och trevliga dagsutflykter.

Vem vet, vi kanske råkar på varandra där ute!

 

Dag 1: Österlen

Har man vägarna förbi Sydöstra Skåne är både matkulturen och sevärdheterna iögonfallande.

Nära Simrishamn ligger destinationen Prästens badkar i Vik. När badkaret är besökt och den magiska strandpromenaden avklarad, helst i något annat än flip-flops, ligger det nära till hands, och ca 10 minuter till vägs, att ta en tur till Svinaberga. Där ligger nämligen Tångdala lönnkrog där en rejäl lunch väntar.

Efter lunch lämpar det sig alldeles utmärkt att ta vägen om Stenshuvud som även det kräver en ordentlig titt och lagom till att kaffesuget infinner sig passa på att besöka Café Annorlunda och ta del av deras kakmeny.

Om du vid det här laget har en stund kvar på dagen är det dags att ge sig av till Impan vid Gladsax och därefter avsluta, en förhoppningsvis strålande dag på Gamla Apotekarens (Gårdens) inne i Simrishamn innan det bär av hemåt igen.

Dag 2: Lundatrakterna

Denna morgon startas i Fågelsångsdalen i Södra Sandby. När det barkar mot lunchtid är det dags att ta sig till Skrylle Restaurag och café. Passa på att ta en tur i Skrylleskogen när du ändå är där. Är det en vacker dag blir en tur därefter till Dalby stenbrott en naturlig sak. Efter bad och vandring kan det vara värt ett besök till Vismarlövs café och bagarstuga.

En bit därifrån ligger Eriksdal inbäddat mellan Sjöbo och Tomelilla och det är inte heller långt till Bjärsjölagård. Oerhört intressanta platser båda två. En annan sak som de har gemensamt är att Villa Vandra bjussar på eftermiddagskaffe när du är klar eller varför inte mellan stoppen.

Avstånden i Skåne är ju inte mycket att tala om. Därför får även Lönnebjärs vulkan mellan Höör och Hässleholm hänga med i dagens kluster. Andningshålet i det här fallet utgörs av lantkaféet i Tjörnarp som kan bli en lagom trevlig avslutning på dagen.

Dag 2 kan mycket väl delas upp i två dagar. Varje stopp förtjänar väl tilltagna timmar och är vädret med dig kanske du vill förlänga doppet i stenbrottet.

Dag 3: Göingebygden

Göingebygden är spännande i sig. Rapsfälten byts ut mot mer kuperat landskap, sjöar och skog. Det ligger nästan något magiskt över trakterna och historien är ständigt närvarande. Ivösjön och Ivön är en bra plats att börja på. Den här rundan kan kräva matsäck. Framför allt vid dagens slut. Ivöklack och Grottorna/Ugnsmunnarna på Ivö kräver ett besök. Dagens lunch intas  på vingård på ön.

På eftermiddagen bör Kjugekulls stenblock nordost om Kristianstad ägnas en del uppmärksamhet. Eftermiddagskaffet kan då med fördel intas på Caféet på Bäckaskogs slott.

Svarta bergen utanför Lönsboda är även de av historiskt intresse. Väl där är det bra att ha en termos och en påse bullar eller äpplen att knapra på medan du tar in de spektakulära omgivningarna.

1 Simrishamn 2 Svinaberga 3 Stenshuvud 4 Gladsax 5 Södra Sandby 6 Dalby stenbrott 7 Eriksdal 8 Bjärsjölagård 9 Lönnebjärs vulkan 10 Tjörnarp 11 Ivön 12 Kristianstad 13 Lönsboda 14 Kullaberg 15 Skäret 16 Kulla gunnarstorps slott 17 Glumslövs backar 18 Borstahusen 19 Nyvång 20 Kämpingebukten 21 Annas bageri, Ljungahusen

Dag 4: Viken

I Kullaberg tar utsikten andan ur en. Det känns nästan som att stå vid världens ände när en blickar ut över Kattegatt. Ett av de vackraste, och godaste, vattenhålen i Skåne är Flickorna Lundgren på Skäret. Där tävlar bakelser, vällagade luncher och goda viner med varandra.

Ta en paus och sitt utomhus om vädret tillåter, annars i det vackra växthuset. Efter denna välbehövda paus bör du ta dig till Kulla gunnarstorps slott och läsa på om dess bakgrund och ta en promenad i slottets vackra omgivning.

Dag 5: Skånes västkust

Glumslövs backar och Hilleshögs dalar söder om Helsingborg är dagens resmål. Vindpinat och vackert, med en rik historia kan denna plats sysselsätta dig i timmar. Den ligger inte långt från Kajen i Borstahusen där lunchen består av nyfångad fisk, promenad på kajen och konstrunda invid restaurangen.

Tillåter den svenska sommaren är ett dopp oundvikligt: packa med badkläderna för säkerhets skull. Med den stadiga lunchen i magen och nysvalkad av badet bär det på eftermiddagen av till Nyvång utanför Åstorp där historielektionen åter tar vid.

Dag 6: Näset

Vissa platser ligger mer avskilt än andra och Kämpingebukten är en av dessa. Näset bjuder utöver historisk kuriosa även på långsträckta, dyniga stränder och makalösa naturreservat. Packa med familjen, vännerna och badkläderna och avsluta med gofika på Annas bageri i Ljungahusen på väg hem.  

Text av
Emma Eliasson Åström
Busi Dimitriu

Dela den här sidan:

Kopiera länk