Regionrådets budgetinlägg
Tack för ordet ordförande, ledamöter åhörare och media
Svensk ekonomin har gått på lågvarv de senaste åren. Tidöregeringen har under dessa år valt att inte ge tillräckligt med stadsbidrag till välfärden och skjutit över skuldsättningen på regioner, kommuner och inte minst på oss invånare: Hushållens skulder hos Kronofogden har ökat med sexton procent sedan 2022. Antalet ensamstående kvinnor med barn som lever i materiell och social fattigdom har ökat med 115 procent mellan 2021 och 2023. Det är 45 000 personer. Antalet inom samma grupp som lever i allvarlig materiell och social fattigdom har under samma period ökat med över 180 procent eller 31 000 personer. Det är fullkomligt orimligt, inte minst med tanke på att Sverige trots allt är ett av världens rikaste länder.
Kombinationen av nationella skattesänkningar för de rikaste och allt mindre satsningar på välfärden gör att Sverige tappar fyra placeringar i det globala jämlikhetsindexet. På fyra år har Sverige, som tidigare var världens mest jämlika land, backat 14 (!) placeringar. Vi är sämst i Norden och kvalar idag inte ens in bland topp-20-länderna.
2024 räknas regionerna gå med 20 miljarder i underskott. Det är en otroligt allvarlig samhällsutmaning som drabbar välfärden i allmänhet och sjukvården i synnerhet. För Region Skåne, som redan har det största budgetunderskottet av alla regioner i Sverige, är det förödande. Fastän att vi ser stora och ökande klyftor i ekonomi, i hälsa och levnadsvillkor, i social utsatthet och långa vårdköer väljer regionstyret, med Sverigedemokraternas stöd, att prioritera en av landets lägsta regionskatter. I stället för att satsa på de gemensamma tjänster som vi alla i samhället är beroende av, underfinansieras välfärden trots människors ökande behov av den. Ni väljer samma väg som regeringen, fastän att ni ser vilka gigantiska underskott och stora nedskärningar det leder till.
Men – vi vet att människor är villiga att betala mer till det gemensamma när pengarna går till sjukvård, skola och andra trygghetssystem. Det är vad undersökningar visar. Trygghet är vad människor efterfrågar – och trygghet är kärnan i Vänsterpartiets politik. Det är därför vi satsar på välfärden: både nationellt och här, regionalt.
Sjukvårdens kostnader blir allt större när vi kan behandla fler och använda nya dyrare metoder, och för att befolkningen blir både äldre och fler. MEN resurserna, pengarna för att finansiera det, har inte vuxit i samma takt. Detta har lett till ökad arbetsbelastning och mer stress och ohälsa bland vårdpersonalen, vilket i sin tur leder till färre kollegor och färre vårdplatser. Vi ser nu en vårdsektor här i Skåne där många anställda arbetar sig sjuka samtidigt som man ska tvingas bli ännu färre på våra största sjukhus.
En ohållbar arbetsmiljö skadar både personalen och patienterna, både direkt i de anställdas vardag när den inte går ihop, och för alla de som väntar i vårdköer. På lång sikt gör det svårare att behålla och rekrytera personal och alls skapa den där goda arbetsmiljön, den goda vården. För att bevara vårdens höga kvalitet, göra den mer jämlik och förbättra arbetsvillkoren för vårdpersonalen måste vi satsa mer.
I Region Skåne är Vänsterpartiet det parti som ger mest resurser till sjukvården. Vi ser till att vården får möjlighet att återhämta sig utan mer besparingar, från flera tuffa år med pandemi och underfinansiering.
Vi lägger resurserna som krävs för bättre arbetsvillkor och en inledande satsning på arbetstidsförkortning med bibehållen lön.
Vi gör kollektivtrafiken mer tillgänglig genom att sänka avgifterna och ge barn och unga gratis resor under sommaren. Vi prioriterar kulturen och folkbildningen och vi ser till att göra den gröna omställningen möjlig genom att samtidigt satsa på invånarnas försörjning och utveckling.
I Vänsterpartiets budget inför vi också kostnadstak på de specialiserade vårdvalen så att de inte fortsätter kosta oplanerade och oförutsägbara summor, och föreslår att mer vård övergår i offentlig regi inom regionen.
Marknadsutsättningen och privatiseringen av vården gör den ineffektiv, vi ser fusk som driver byråkrati, vi ser att det blir allt dyrare och ökar ojämlikheten. Patienten har blivit en vara och vården produktion. Att ta emot många patienter med förkylningar i stadskärnorna ger snabba inkomster. Att vårda multisjuka äldre eller arbeta för bättre folkhälsa i eftersatta områden eller på glesbygd gör det inte.
Vi i Vänsterpartiet vill ha en sammanhållen och jämlik hälso- och sjukvård där alla har rätt till den bästa vården efter just sina individuella behov: inte utifrån vilket postnummer man har eller storlek på plånbok.
Trots att civilsamhället behövs som mest just ju ser vi allt mindre pengar till deras verksamhet, och att många föreningar lägger ner. Det drabbar framförallt våra unga, äldre och de i politiskt eftersatta områden och i glesbygd. Därför tycker vi i Vänsterpartiet att det också ligger ett stort ansvar på regionen att tillsammans med kulturutövare och föreningsaktiva investera pengar och tid för alla Skåningars rätt till kultur och en meningsfull fritid.
Slutligen vill vi i Vänsterpartiet adressera att det pågår fruktansvärda krig och humanitära katastrofer i vår omvärld. Vi anser och vet att det är möjligt för Sverige och Region Skåne att ta ansvar och agera för att minska lidandet som det för med sig. Vi menar att regionen kan och ska bidra genom att skicka sjukvårdsmaterial till drabbade områden och ta emot svårt skadade för behandling.
Med Vänsterpartiets politik, med våra val och prioriteringar, kan vi både rädda sjukvården och göra kollektivtrafiken billigare. När regeringen ignorerar sitt ansvar, när regionledningen ignorerar sitt ansvar, fortsätter vi att kämpa för skåningarnas rätt till trygghet, jämlikhet och ett gott liv.
Vi vill ha ett Skåne för alla!
/Alexandra Thomasson, regionråd