Öppna inte dörrarna för en mer liberal alkoholpolitik
Snart är det jul. Snart är det jul efter ett år som inte har liknat något annat. Hela världen har kastats in i en pandemi som har förändrat allas våra liv på många olika sätt. Alla orättvisor, klasskillnader och svagheter i välfärden har blixtbelysts gång på gång när virusets spridning har satt samhällen över hela världen på prov. Priset pandemin har för oss beror i avgörande delar på var vi befinner oss i samhället.
För de allra flesta av oss har fokus politiskt handlat om att hitta snabba och effektiva åtgärder för att mildra effekterna på människors liv och hälsa. För att sjukvården ska fungera, för att kollektivtrafiken ska fungera på ett säkert sätt för de som behöver åka, för att alla människor som blir sjuka eller förlorar arbetet ska ha rätt till en grundläggande ekonomisk trygghet. För att värna folkhälsan helt enkelt – under, men även efter pandemin. Välfärdens sprickor är många och det gör ont att se hur mycket bättre vi som samhälle hade kunnat hantera detta om välfärden varit bättre finansierad, mer utbyggd och jämlik. Men i stället för detta fokus har borgerliga kommunpolitiker i fler och fler kommuner under de senaste veckorna bland annat valt att fokusera på rätten till hemkört vin till middagen via restaurangerna.
Partierna försöker runda reglerna kring alkoholservering för att erbjuda hemleverans av vin och öl tillsammans med mat från den restaurang man beställt ifrån. Som tur är verkar förslaget inte kunna genomföras till följd av de regler som följer med serveringstillståndet för restaurangägaren. Bland annat har Länsstyrelsen i Skåne tydliggjort att den som serverar vin i hemmiljö måste stanna kvar under tiden vinet konsumeras (i likhet med hur serveringstillstånd fungerar på en restaurang). Det är bra. Alkohol är inte som vilken vara som helst.
Men samtidigt är det tröttsamt att liberaler och andra borgerliga företrädare använder pandemin som förevändning för att öppna upp för möjligheter att öka tillgängligheten till alkohol. Mitt under en pandemi när vi tillsammans i omsorg om varandra och allas barn snarare borde hjälpas åt att hålla nere riskbruket i samhället. I försök att underlätta för restaurangbranschen passar de liksom på att underminera den restriktiva alkoholpolitik som har tjänat människor väl under lång tid.
Men trots den restriktiva alkoholpolitiken så far fortfarande 320 000 barn årligen illa av föräldrars eller andra närståendes riskbruk eller missbruk av alkohol. 42 % har påverkats negativt av sin partners sätt att dricka alkohol. Uppdelat på kön var det 56 % av kvinnorna och 26% av männen som hade påverkats negativt av sin partners konsumtion av alkohol (Källa: bland annat IQ:s undersökning om alkoholvanor). Detta behöver vi diskutera.
När många under detta pandemins år har varit mer i sina hem, mer isolerade än tidigare behöver politiskt fokus ligga på hur samhället kan stötta och hjälpa, pandemin till trots, för att minska de negativa följderna av till exempel en för stor alkoholkonsumtion. Istället väljer exempelvis Liberalerna i Malmö att för första gången under mandatperioden splittra samarbetet i Malmö och rösta emot Socialdemokraterna. När det handlar om alkoholen. Och i Lund ser vi nu att allianspartierna med Liberalerna i spetsen driver på för liknande förslag.
Julen är snart här. För många är det en mysig högtid, för andra väcker högtiden jobbiga minnen och för ytterligare andra är det en dag bland andra. I år är det extra viktigt att vi ser till att ta hand om varandra. Och i det ingår att ställa en fråga, bry sig om och också våga ta upp det här med alkoholen.
Läs gärna mer på Barndom utan baksmällas hemsida för mer information.
/Sara Svensson
PS! Det är många anställda och hela branscher som drabbas oerhört hårt i spåren av pandemin. Politiken har ett stort ansvar att se till att både värna folkhälsan och stödja samhället i stort, men att använda pandemin för att öka tillgängligheten av alkohol är inte vägen fram.