• Hem
  • Nej till markna...
Stoppa marknadshyror

Nej till marknadshyror!

Stoppa hyreschocken!

 

Marknadshyra innebär att gå från det system vi har idag, där Hyresgästföreningen och hyresvärden tillsammans förhandlar fram en rimlig hyra, till ett system där hyresvärden själv får bestämma vad din lägenhet ska kosta dig varje månad.

Marknadshyror är redan en verklighet i många länder runt om i världen och vi vet vad de har medfört där. Hyrorna har blivit högre, hyresgästernas trygghet har blivit sämre, fler människor har blivit trångbodda och segregationen har blivit djupare.

Forskningen visar entydigt att marknadshyror kommer innebära högre hyror, på så mycket som 50 procent eller mer i storstäderna och upp till 30 procent eller mer i de mindre städerna. Det betyder att en hyresrätt som idag kostar 6 000 kronor i månaden istället skulle kunna få en månadshyra på 7 800 kronor. 1 800 kronor mindre i månaden känns väl i plånboken för alla, men speciellt för de som redan har det svårt. Vill vi verkligen ha ett samhälle där endast människor med hög inkomst kan bo i vissa områden?

Vi i Vänsterpartiet vill inte ha marknadshyror i Sverige, och vi vet att vi har svenska folket med oss: Undersökningar visar att 70 procent är emot att de införs medan bara 10 procent är positivt inställda. Ändå kan marknadshyror snart bli en verklighet om Socialdemokraterna och högerpartierna får bestämma.

Drömmen om var sitt rum till barnen ska inte bara vara en önskedröm. Unga ska ha råd att flytta hemifrån och möjlighet att krypa upp i soffan tillsammans med kompisarna i sin första egna lägenhet. Är du i ett läge där du behöver separera från din partner så ska möjligheten att ha råd med en lägenhet inte vara hindret att behöva stanna. Samtidigt förändras dina behov med åren och som pensionärer ska du kunna flytta till tillgängliga lägenheter med närhet till bra service.

Det uppnår vi genom att bygga bostäder med rimliga hyror runt om i hela Skåne. Inte genom att införa marknadshyror, som bara ökar trångboddheten, gör fastighetsägare rikare och folk fattigare.

Det är dags att vi säger ifrån! Vi lovar att göra allt vi kan för att stoppa införandet av marknadshyrorna. Kom med du också!

Dela den här sidan:

Kopiera länk