• Hem
  • Linda Ekelunds ...
artikel

Linda Ekelunds 1 maj-tal från Sjöbo

Linda Ekelund är en av Vänsterpartiet Skånes listetta till regionfullmäktige. 

Läs Lindas tal från Vänsterpartiets 1 maj firande i Sjöbo:

Kamrater, 1majfirare, vi står här idag på Nya torg i Sjöbo. Vi står här för alla och envars välfärd! Det är dags att vi ställer oss upp och börja lappa ihop maskorna i välfärdens nät, som blir större och större, innan fler faller rakt igenom. Idag är det kanske du? Imorgon är det kanske din gamla farmor? Nästa vecka din lilla grabb som knappt är torr bakom öronen?  

Jag kan inte låta bli att ställa mig frågan hur är det ens möjligt att det i Sverige, ett land som bland annat erbjuder sjukvård i absoluta världsklass, att ojämlikheten i hälsa och livslängd växer för varje dag som går och har gjort så de senaste 30 åren?

Svaret kamrater, är ju såklart att när man försöker bygga välfärd på nyliberala privatiseringar, slimmade vårdsystem med bortrationaliserade mänskliga relationer och sen kryddar det med felprioritering då kan det bara sluta som ett välfärdens nät fullt med maskor och lappningar. Löpsedlar och nyhetsrapporteringar som är fyllda till bredden med diskussioner om militär upprustning står mig upp i halsen!

Var är debatterna om vår välfärdsupprustning? En annan politik är möjlig! Ett annat samhälle är möjligt! Och med en robust välfärd kommer vi kunna ta hand om varandra, på riktigt.

Kamrater, det är tillsammans vi bygger ett rättvist och jämlikt Skåne. På många sätt och vis är Skåne idag en alldeles för segregerad region, men med goda möjligheter att bli en region för alla, inte bara för de rikaste eller mest priviligierade.

Satsningar görs i de större lönsamma städerna, men vem tar ansvar för förorterna, de mindre städerna och landsbygden? För att vårt rättvisa och jämlika Skåne ska bli verklighet behövs något annat än alliansens privatiseringar och hårda budgetramar inom vården eller kollektivtrafik där snabbhet premieras på bekostnad av indragna turer på landsbygden.

Med satsningar på hela Skåne bygger vi ett samhälle som ser till att välfärden når alla, både i vardag och i kris -när vi behöver det och där vi behöver det.

En riktigt bra välfärd innehåller en riktigt bra vård. Grunden för att kunna ge riktigt bra vård är en riktigt god arbetsmiljö. Det är hög tid att vi lyssnar på alla dom som har gjort sitt yttersta och än mer därtill i under pandemin. Resultatet av bristerna i arbetsmiljön har vi bland annat sett på sjukhuset i Ystad där läget blev och är akut. Avdelningen larmade under lång tid om personalbrist, men lyssnade man? Nej, besparingskrav och nedskärningar fortsatte och först när läget blev riktigt akut och klockan slog fem i tolv agerade alliansstyret och det genom att ge grönt ljus till en direktupphandling av personal – tre dagar innan stängningen.

Detta är inte ansvarsfull politik. Sluta släcka bränder och satsa på proaktiva åtgärder för att stärka den skånska sjukvården och personalens arbetsmiljö. Med Vänsterpartiets politik blir det en sammanhållen offentlig sjukvård, en sjukvård att lita på oavsett var man bor i Skåne, en vård som är lättillgänglig och ges efter behov.

Låt hela Skåne leva! Bromölla, Klippan, Höör eller Ystad? Bygg ihop hela Skåne med hjälp av kollektivtrafik! Kollektivtrafik är inte bara gula och gröna bussar och lila tåg. Det är dags för en ny typ av kollektivtrafik! En trafik som ska anpassa sig efter invånarna, inte tvärt om. En tillgänglig trafik, både i var den går och hur ofta den går och där det hela tiden ska löna sig att åka kollektivt. Tänk dig att det är helg, kväll eller röd dag. Föreställ dig att det sakta faller en vacker snöflinga eller två. Kanske viner vinden runt husknuten och trots detta finns det fungerande kollektivtrafik att tillgå.

Kamrater, det är frihet! Fungerande kollektivtrafik är frihet! Frihet att kunna bo, studera eller arbeta var du vill i hela Skåne.

Det känns som jag år efter år står på 1 maj med en känsla i kroppen att det är det viktigaste valet någonsin. Att det alltid är en tid när vissa grupper i samhället, i yttrandefrihetens namn, vill inskränka andras yttrandefrihet – men så är det nog tyvärr. 2022 är inget undantag, vi måste fortsätta slå vakt om demokratin – idag, imorgon och alltid.

Kamrater, om några månader är det val och idag är det 1 maj. Med samma framtidstro som vi marscherat idag kommer vi marschera till valurnorna den 11 september. Låt oss idag och då tänka på de tusen och åter tusen kamrater som marscherat före oss, offrat mer än vi kan föreställa oss för saker vi idag tar för givna.

Idag är en dag att påminna varandra om vad de uppnått genom kamp och vad vi kommer uppnå genom att fortsätta kämpa i samma anda.

Använd din röst för att skapa en framtid som tillhör oss alla, en välfärd att lita på och ett Skåne som lever – från Bromölla till Klippan och Höör till Ystad.

/Linda Ekelund

 

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk