Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Valdag

juni 9

Om du vill se en mer rättvis och solidarisk utveckling i Sverige och världen, då ska du rösta på Vänsterpartiet i EU-valet. Det går att ställa om vårt samhälle för att hejda klimatkrisen. Det går att förbättra välfärden, bygga bra bostäder och skapa trygga jobb. Vi kan bygga en mer jämlik värld, bekämpa krig och konflikter och stärka demokrati och mänskliga rättigheter. Men då måste vi ändra riktning på politiken. Bort från högerpolitikens blinda tro på att marknaden ska lösa allt, till att politiker istället tar ansvar för att skapa välstånd och välfärd som kommer alla till del.

Från och med onsdagen den 22 maj går det att förtidsrösta i EU-valet. Förtidsröstningslokaler finns i alla kommuner, och det går bra att rösta var som helst i landet.

När du förtidsröstar måste du ha med dig ditt röstkort och en giltig legitimation.

Den 9 juni är sista dagen att rösta i EU-valet. Den dagen röstar du i din vallokal. Vilken vallokal du ska rösta i står på ditt röstkort. Du måste ha med dig en giltig legitimation för att få rösta.

Vem får rösta i EU-valet?

Alla som har rösträtt i EU-valet kommer att få ett röstkort med posten senast den 22 maj.

Du har rösträtt i EU-valet om du fyllt 18 år senast på valdagen, är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige.

Du har också rösträtt om du är medborgare i något annat EU-land, men är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast 30 dagar före valdagen.

Om du är svensk medborgare men folkbokförd i ett annat EU-land kan du anmäla dig till röstlängden för EU-valet i det landet. Finns du upptagen i röstlängden i ett annat land inom EU stryks du från den svenska röstlängden.

Om du är medborgare i två EU-länder får du bara rösta i ett av länderna. Du får själv bestämma i vilket av länderna du vill rösta.

Mer information om vem som får rösta och hur det går till finns på Valmyndighetens hemsida.

https://www.val.se/

Detaljer

Datum:
juni 9