• Hem
  • Angelica Svenss...
artikel

Angelica Svenssons 1 maj-tal från Lund

Angelica Svensson är en av Vänsterpartiet Skånes listetta till regionfullmäktige. 

Läs Angelicas tal från Vänsterpartiets 1 maj firande i Lund:

Hej alla pigga första maj-demonstranter!

Härligt att få träffas så här igen efter allt som hänt de senaste åren när vi inte kunnat fira 1 maj så här. Först en pandemi med allt vad det innebär och sedan ett krig på det. Då behövs 1 maj! För det är inte det samma, att lyssna på ett tv-tal i soffan som att höra någon prata irl och det är inte det samma att likea något på internet som att vifta med sitt plakat där man skrivit Tantpatrullen kräver högre pensioner eller vad det nu kan vara. 

Jag heter Angelica Svensson och har blivit inbjuden att tala eftersom jag står som nummer 1 på regionlistan i Mellersta valkretsen. De stora frågorna inom region Skåne är sjukvård och kollektivtrafik. 

Sjukvården har under många år varit underfinansierad och utsatts för olika privatiseringsexperiment. Vårdpersonalen gör ett enormt arbete men med dåliga arbetsvillkor. I tidningarna och på tv ser vi gång på gång reportage om vårdpersonal som säger nu får det vara nog, nu går det inte längre. 

Att arbeta i vården ska inte bara vara working nine to five och räkna antalet patienter du hunnit med på en dag. Det är ett arbete som innebär att vårda människor. Vårdpersonalen måste få tid och resurser att se olika patienters behov och inte drabbas av nedskärningsbudgetar år efter år. Mitt löfte till er på 1 maj är att jag ska arbeta för en tillitsbaserad styrning inom region Skåne, där personalen får mer inflytande över sin arbetssituation, mer resurser och en vård som baseras på kvalitet istället för kvantitet. 

Vänsterpartiets mål är en jämlik sjukvård och äldreomsorg på lika villkor. Vi vill stärka patienternas ställning. Dagens marknadsvård där privat vinstdrivande vårdbolag har fri rätt att etablera sig var man anser det mest lönsamt, omöjliggör detta. Sjukvården måste styras i en annan riktning som bygger på samarbete och helhetsansvar för patienten. Ut med marknadslogiken och vinster i sjukvården och in med en rättvis vård där det finns resurser och tid för patienten.

En dag som 1 maj är det lätt att bli lite högtidlig och kanske också lite svulstig i orden men det är ett av de få tillfällena vi har att prata om hur vi bygger ett bättre samhälle, ett socialistiskt samhälle. Att verka för ett socialistiskt samhälle kan vara både stort och smått och jag vet att ni är många som tar kampen i vardagen. Att ni säger i från i fikarummet när någon säger något sexistiskt eller rasistiskt, att ni engagerar er i föreningar för asylrätt eller HBTQ-rätt, att ni är skyddsombud och fackligt aktiva. Jag vill avsluta med att tacka er alla som gör den här världen lite bättre och önska alla en riktigt glad och härlig 1 maj! Vi ses i kampen!

/Angelica Svensson

Dela den här sidan:

Kopiera länk