Alliansens klimatpolitik lämnar mycket övrigt att önska
I förra veckan var det möte med regionstyrelsen och på dagordningen fanns vår motion om att utlysa klimatnödläge tillsammans med bland annat ett ärende om att definiera vad ”närproducerat” är.
Motionen handlar om att vi vill att Region Skåne utlyser klimatnödläge och prioriterar klimatet i varje beslut, samt att man höjer ambitionerna på området. Att hela samhället – alla offentliga och privata aktörer – gör detta är den chans vi har att möta hotet mot klimatet. Alliansen väljer att avslå motionen. Debatt och beslut kommer vi ha på kommande möte med regionfullmäktige.
De flesta människor ser och vet att vi lever i en klimatkris. Vad vi kan göra för att minska samhällets klimatpåverkan är man relativt överens om: minska utsläpp på alla sätt möjligt, så fort som möjligt. Bryta fossilberoendet , anpassa våra samhällen efter jordens faktiska resurser, sluta transportera runt saker på onödiga vis. Det är en global kris som vi måste hantera lokalt. Det är en global kris som vi måste hantera med jämlikhet för ögonen i varje beslut. I detta har Region Skåne ett ansvar – nämligen att göra så mycket som möjligt så bra som möjligt. Inte invänta, inte diskutera, utan agera.
Regionen har ett miljöprogram. Det går ut vid årsskiftet och ett nytt är på väg fram. I det nu gällande programmet står det att regionen i sina inköp ska satsa på ekologisk och närproducerad mat. Bra, säger vi i Vänsterpartiet. Dyrt, säger Alliansen. Tittar man på budget, säger de, är det faktiskt bättre om vi tittar på var maten kommer ifrån, inte hur den producerats. Och det är en av anledningarna till att ärendet på styrelsen om hur man ska definiera närproducerat kom fram. Alliansen drev tillsammans med Sverigedemokraterna igenom en definition där hela Danmark och stora delar av södra Sverige ingår i deras definition.
Detta är kortsiktig dålig politik. Vi från Vänsterpartiet ser styrkan att upphandla ekologiskt och stödja ett klimatsmart lantbruk och ser gärna att regionen politiskt stödjer den regionala omställningen. Men det gör man inte genom att överordna närproducerat och dessutom driva igenom en helt verkningslös definition av närproducerat som ringar in en så enorm geografisk yta. Konsekvensen av det beslutet är snarare att man kan närma sig målet utan att klimatnyttan har blivit så stor. Dålig kortsiktig politik.
Tidigare år har vi i Vänsterpartiet också föreslagit att ta fram en koldioxidbudget som konkret visar var regionen behöver skära ner på utsläppen för att nå målen från Parisavtalet. Onödigt, säger Alliansen. Vi jobbar ju redan mot koldioxidutsläpp. Att arbetssättet i en koldioxidbudget är helt annorlunda och kan ge betydligt spetsigare verktyg för att faktiskt nå snabbare resultat ignoreras. Alliansen vill inte helt enkelt.
Istället ser vi hur alliansen driver på för mer klimatdålig politik. Under detta år har vi sett stöd till lokala flygplatser och alliansens käpphäst om att bygga ut fler filer på E6:an är fortfarande aktuell i deras värld, när det vi bör göra är att ställa om så mycket trafik det bara går till järnväg. Alliansen fortsätter backa in i framtiden.
Och kanske är det därför man också väljer att inte utlysa klimatnödläge. Man anser inte att det är ett nödläge på riktigt. I deras värld kan vi fortsätta justera miljöprogrammet efter budget, bit för bit. Om en åtgärd hotar andra intressen – ja då kan man nog omformulera åtgärden så att vi inte behöver utföra den. I vart fall inte nu.
Alliansen i Skånes retorik vad gäller klimatfrågor är flexibel. Väldigt flexibel. Dessvärre gäller inte samma sak för klimathotet, vars deadline är fast och kräver handling nu.
/Sara Svensson