• Hem
  • Alla ska ha råd...
artikel

Alla ska ha råd med en rimlig vardag

 På 1 maj höll Vänsterpartiets regionråd för Skåne tal i Trelleborg. Läs hela talet nedan. 

Hej Trelleborg – min gamla hemstad – stort tack för att jag får fira 1:a maj med er. 

Det är dyrt att leva idag. Barn kommer hungriga till skolan på måndagar och höga elräkningar har gjort att många hamnat hos kronofogden. De skenande kostnaderna för vardagsutgifter slår hårt mot många hushåll och det finns ingen ljusning i sikte. Banker, elleverantörer och Ica-ägare gör däremot feta vinster på prisökningarna. 

 

Årets första maj med Vänsterpartiet går därför i ekonomins tecken. Alla ska ha råd – råd att ha en bostad, råd att kunna leva på sin pension och att handla mat, råd att ta bussen och att vara borta från jobbet vid sjukdom. Saker som borde vara självklara, men som inte är det.

Välfärden är (och bör förbli) fundamentet i vårt samhälle. Det är ett tecken på solidaritet och ömsesidigt ansvarstagande. Och det ger oss trygghet och möjlighet till framtidstro. Det är därför viktigt att alla har likvärdig tillgång till det. Det är också därför vi bekostar det tillsammans, betalar lite var och en genom skatten. Men – som vi alla vet – så har välfärden (under de senaste trettio åren och på politikers initiativ) stadigt urholkats genom utförsäljningar och privatiseringar, något som inte minst märks genom ständig kris, brist och (emellanåt även) kaos i skolan, äldreomsorgen och inte minst i sjukvården.

Sjukvård ska ges efter behov och först till den som behöver det mest – det skulle de allra flesta med all säkerhet skriva under på. Men en jämlik sjukvård hotas här och nu (i denna stund) både utav den djupt ansvarslösa etableringen av privata vårdgivare som – hör och häpna – finansieras av skattemedel och av det snabbt växande antalet privata sjukvårdsförsäkringar. Privata sjukvårdsföretag – som givetvis inte bryr sig om ledord som solidaritet och rättvisa – etablerar sig där den möjliga vinsten är som störst och dränerar – genom sina vinstuttag – resurser som annars skulle gått till vård. Samtidigt som innehavet av en privata sjukvårdsförsäkringarna gör det möjligt att gå före i vårdköer.  Vi talar alltså om raka motsatsen till jämlikhet. Att stoppa marknadsvården är bokstavligen en livsviktig uppgift för såväl oss i Vänsterpartiet som Skåne och Sverige i stort. Tillgång till vård får aldrig bli en kostnadsfråga – alla måste ha råd att bli friska. Alla måste ges skälig och god vård.

Ett annat tungt och viktigt ansvar som vilar på regionen och dess politiker är kollektivtrafiken. Att höja priserna i kollektivtrafiken är – för att använda klarspråk – en urusel idé. Särskilt när allt annat också blir dyrare. Det drabbar på ett orimligt vis de som inte har möjlighet att ta bilen allra hårdast, inte minst våra pensionärer och unga som har stora behov av att kunna resa med buss och tåg. Det innebär givetvis även ett stort och oroande bakslag för den gröna omställning som vi måste göra för att mildra klimateffekterna. 

Men inget av detta har stoppat M, KD, L och deras Tidökompisar i Sverigedemokraterna från att göra just detta. Närmre 10% i höjda avgifter för biljettpriser blev det. Vi i Vänsterpartiet vill istället sänka priserna med ett stadigt sikte på att (om inte alltför länge) kunna erbjuda gratis kollektivtrafik. Vi vill dessutom bygga ut kollektivtrafiken och göra den tillgänglig även för skåningar som inte bor mitt i en stad. På så vis gör vi färre beroende av att köra bil och lättar på bördan av de höga bränslepriserna. 

Kamrater; vänner: i tuffa tider behöver vi alla hjälpas åt. Regeringen, regionstyret och kommunstyret här i Trelleborg kan inte låta skåningarna betala för inflationen med skippad skolfrukost, dyrare färdtjänst och med sina liv som insats. Alla ska ha råd med ett gott liv och alla ska ges möjligheten till ett – såväl under arbetarnas högtidsdag som alla andra dagar. Detta, mina vänner, ska vi åstadkomma och kämpa för tillsammans.

Alexandra Thomasson, regionråd i opposition Vänsterpartiet Skåne

Dela den här sidan:

Kopiera länk