• Hem
  • Vänsterpolitik ...
Folkviljan

Vänsterpolitik för fler jobb blir verklighet i Skåne

Pandemins intåg på arbetsmarknaden har inte varit diskret. Det har pratats mycket om olika räddningspaket till miljardföretag och debatterats vinstuttag och vd-löner.

Samtidigt är hindren kvar för alla de som inte ens haft ett första jobb, för de vars extraknäck gått upp i rök eller de som stod precis redo att gå in för arbetsträning på det plötsligt nedlagda kaféet.

Vänsterpartiet ville se en insats som fångar upp där andra jobb slukats av marken – och fick bifall för initiativet i regionala utvecklingsnämnden.

Enligt regionens egna rapporter kring arbetslöshet uppgick andelen unga arbetslösa i åldern 18–24 år till 12.5 procent i rapporten ” Konjunktur & arbetsmarknad i Skåne” från maj i år. Det är den sjätte högsta arbetslösheten för unga i landet.

Samtidigt planerar många för en sommar hemma med utflykter i närområdet. Skåne har många vackra platser att besöka med långa kuster och grönskande skogar, vidsträckta fält och intressanta kulturminnen.

 Köbildning

 Under sommaren 2020 rapporterade medierna om köbildning till populära delar av Skåneleden och problem med alltför tätbelagda stränder när semesterfirarna istället för att checka in bagaget på Kastrup checkade ut med safttermos och picknickkorg vid rullstensåsarna.

Evenemangen ställdes in men skåningarna gick ut. Årets julklapp blev ett trangiakök.

Trots att vaccinationerna rullar på (äntligen), barnbarn får kramas och vi nu får sitta på uteserveringen till 22.30 (!) är inte pandemin över. Det är tråkigt att tänka på och kanske ännu tråkigare att behöva agera efter.

Men. Det finns en möjlighet i det som brukar kallas naturnära jobb. Det är en av de saker som Vänsterpartiet vill satsa på. Stränder, vandringsleder, mountinbikeleder, parkeringar, busstationer och fikaplatser behöver också lite kärlek när allt fler nyinköpta lättviktsvandringsskor, väl ingångna sneakers och regnbågs-flip-flops ska hitta ut och hitta rätt på allra säkraste vis i de skånska landskapen.

Hjälpande händer behövs

Det behövs fler som kan visa tillrätta, se till att naturen håller sin fina form och kan hjälpa till med att det finns ved till grillarna, plats för glasspappret i soptunnan och fritt från alltför aggressiva bin i bon i vindskydden. Utöver de badvakter och parkarbetare som vanligen är i full sysselsättning från första soldagen till säsongens sista dopp behövs extra många hjälpande händer. Och det finns till och med pengar att tillgå.

Regeringen gjorde en extra satsning i vårändringsbudgeten för att fler skulle kunna få sommarjobb 2021. 360 miljoner kronor ska fördelas för att fler ungdomar ska kunna få jobb. De kan användas, och här kan regionen göra lite till, tror Vänsterpartiet.

Satsningen kan utvidgas så att inte enbart unga nås, utan också de som står långt från arbetsmarknaden och har drabbats av Covids följdverkningar på jobbutbudet. Med fler naturnära tjänster kan man också satsa på fler smittfria lovaktiviteter för barn och unga. Här borde regionen samverka med kommunerna och titta på möjligheter att stärka upp insatser som redan finns, och kanske ge möjlighet till fler kommande lov.

Alliansen gillade inte

Tanken var också att kunna satsa på kulturnäringarna i ett separat ärende i regionens kulturnämnd. Där ville man att regionen skulle se över möjligheter att ge medel till pandemisäker sommarkultur runt om i Skåne, så att kulturarbetare hade chans till både kulturutövning och inkomst i sommar.

Där gillade Alliansen inte alls förslaget och skickade det inte ens på beredning, en fråga som kommer att tas upp som interpellationsdebatt på kommande regionfullmäktige. Bryr man sig så lite om den politiska oppositionens förslag att man inte ens gitter bereda dem? Några riktade extrapengar för kulturens arbetsmarknad blir det alltså inte denna säsong.

Däremot arbetar tjänstepersonerna för fullt just nu med att leta efter samarbeten inom kommunerna och funktioner att stötta för att få ut medel till fler satsningar på jobb. Förhoppningsvis kan det ge många möjlighet att både få det där första jobbet, se till att fler kan njuta utflykter och få lite god lön för mödan. Även om det kanske inte kommer motsvara en bonusutbetalning i ett räddat storföretag.

Text av Emma Eliasson Åström

Dela den här sidan:

Kopiera länk