• Hem
  • Kulturtips från...
Folkviljan

Kulturtips från redaktionen för Folkviljan

Nedan kommer härlig lista med boktips och annat smått och gott som passar till sommarens lite latare dagar vid stranden eller i hängmattan. Tipsen kommer från redaktionen för Folkviljan, Vänsterpartiet Skånes medlemstidning.

 

En låt och några heta poddar

 

Timbuktu – Jason Diakitè – släppte en ny låt 9 april som heter Bars från ett B barn. Den har politiska inslag som belyser dagens samhällsproblem.

Det är en helt fantastisk låt att lyssna på i sommar och samtidigt njuta av i det fina vädret. Får man inte nog av Jason Diakitè, så har han även en podd tillsammans med Marcus Samuelsson som heter “This Moment”. Man lär sig väldigt mycket genom att lyssna på den.

I ”Nours Poddelipodd” får man följa Nour El Refai och Henrik Schyffert i vardagen där de berättar om sina funderingar, problem och händelser som inträffar.

Nour El Refai är även aktuell med sin serie “Skitsamma”. Otroligt bra och så rolig att man skrattar rakt ut. Både podden och serien är en perfekt mix av humor och allvar. Ett hett tips i sommar när du har en lugn stund över.

Text och tips av Vanessa Nilsson  

 

24 satirkrönikor av ”Eviggetens” skapare

 

Nyutkommet i maj: Våra döda illusioners grav. (Blädderex finns på expeditionen i Malmö) Kulturfront förlag (185-193 kronor)

Folkviljans läsare har ju blivit bekanta med Eviggeten som med dråplighet och humor kommenterar vår nutid och närtid.

Den är påhittad och illustrerad av författaren, illustratören och vänsterpartisten Carl Krantz och han förser oss ideellt med en ruta varje nummer.

Nu ger han ut en samling med 24 satirkrönikor som tidigare har varit publicerade i tidskriften Folket i Bild/Kulturfront mellan 2018-2021 med titeln Våra döda illusioners grav. Carl Krantz bok är koncentrerad dystopi- humor, fylld med karaktäristiska bilder och gjuten sommarläsning. (Tidigare utgivet: Stationen är obemannad och seriesamlingen ”Evig-geten – Inte helt hundra.”)

Text och tips av Maria Kållberg

 

Stanna hemma – upptäck Skåne

 

”Upptäck förhistoriska Skåne, 18 spektakulära utflyktstips: från vulkaner till dinosaurier” Olof Peterffy och Ingrid Thulin Olander Roos & Tegner Sommaren är på gång och semestrarna närmar sig. Men också i år bör vi vara försiktiga med viruset. Ta hemes-ter och gör utflykter i Skåne. En nyutkommen bok tipsar om allt från vulkaner till dinosauriefossil.

Att upptäcka Skåne kan betyda att se sidor av landskapet som sträcker sig bortom kaféer och naturreservat. Skåne ruvar på en geologisk historia som är väl värd att utforska.

”Upptäck förhistoriska Skåne, 18 spektakulära utflyktstips: från vulkaner till dinosaurier”, är titeln på en mycket informativ bok av Olof Peterffy och Ingrid Thulin Olander.

Här får läsaren tips om mycket intressanta utflyktsmål utifrån sex geologiska kapitel indelade i samma tidsföljd som planeten utvecklats. Så blir exempelvis det välkända natur- området Stenshuvud på Österlen något betydligt mer än en vacker utsiktspunkt.

I boken får vi veta att Stenshuvud är del av det urberg som bildades under en vulkankedja för 1 500 miljoner år sedan. Så är det med alla de arton utflyktsmålen i denna roande och informativa skrift. Vi får veta att Kullaberg är resterna av en bergskedja av Himalayas storlek, att vi kan besöka skånska vulkaner, Sveriges enda kolfyndighet, var man kan hitta intressanta fossil, guld och bärnsten och mycket mer.

Med denna bok i fickan förvandlas utflykterna till äventyrliga upptäcktsresor i historien. Kan inte bli bättre i dessa Coronatider.

Text och tips av Lasse Hansson 

 

Besök på Hasse & Tagemuseet ett måste i sommar!

 

Ideella föreningen ”Hasse & Tage-museets vänner”, som äger och driver det lilla mu-seet i Tomelilla, är mest känd för interna stridigheter och skumma ordföranden (ett tag var rdförande i föreningen en lokal moderat politiker som använde museets kafé för sin valpropaganda; fönstren var fulltejpade med M-valaffischer). Nyligen inträffade ännu en skandal i föreningen då intendenten på mycket svaga grunder fick kicken.

Men oavsett alla intriger och oegentligheter i föreningen är museet unikt och ett måste att besöka under de sommarmånader det har öppet.

Här trängs Svenska Ords drygt 20-åriga historia på sju mycket väldisponerade kvadratmeter; vi hittar rekvisita från filmerna och revyerna, citat  från Lindemännen, interaktiva roligheter och mycket, mycket mer. Och på elva monitorer snurrar klipp ur alla de filmer man hann med under åren. Allt de gjorde genomsyrades också av en socialistisk och anti-borgerlig grundsyn.

Får du möjlighet är ett besök till museet en självklarhet i sommar! www.hasseotagemuseet.se.

Tips och text av Figge Bergquist

 

“Till bildningens försvar” av Sverker Sörlin

 

Vårt behov av bildning har kanske aldrig varit större än i den tid av nynationalism, fördomar och brist på eftertanke som präglar vår nutid. Sverker Sörlin ger oss tips om hur vi kan hantera den svåra konsten att veta tillsammans.

Idéhistorikern och författaren Sverker Sörlin säger sig i förordet till ”Till bildningens försvar”, Natur och Kultur, ha arbetat med bildning i hela sitt liv. Han beskriver sig själv som historiker, forskare och universitetslärare. Men också som folkhögskoleelev, engagerad i folkbildning, som föreläsare och debattör. Nu tycker han sig se ett behov av att förnya bildningen i Sverige.

Vi måste ”tänka bortom”, vi ska använda det fina vi har, men samtidigt ta nytt sikte så att den mörka tid vi nu lever i för-passas till en parentes i historien.

Sörlin skriver exempelvis att vårt land formligen ropar efter nya kunskaper som möjliggör för människor att byta väg, skifta perspektiv. Detta berör såväl folkbildning och fackliga organisationer som företag, sjukvård och myndigheter. Studieförbunden har här en viktig uppgift att bli civilsamhällets stora kunskapsförmedlare. Bildning är en politisk idé, menar Sörlin. Försvagad eller felaktigt använd kunskap undergräver samhällets institutioner, försvagar dess mot-ståndskraft och ger utrymme för populismens grumliga idéer. Utan rädslan kan nationalismens budskap inte slå rot, menar han.

Samma sak gäller synen på klimat och miljö. Bildning ger argument till demokratins försvar. Därför måste bildningen också försvaras.

Text och tips av Lasse Hansson 

Ny bok av Pelle Dragsted: Nordisk Socialisme – På vej mod en demokratisk

 

Har amerikaner både till höger och vänster mer rätt än vi velat se när de talar om de nordiska samhällena som socialistiska? Det menar Pelle Dragsted, framträdande medlem i det danska vänsterpartiet Enhedslisten, som i sin nya bok Nordisk Socialisme lyfter fram de starka inslag av gemensamma, demokratiska lösningar och ägandeformer som präglat de nordiska samhällena i stark kontrast mot det amerikanska.

Jonas Sjöstedt har varit inne på liknande tankegångar, bland annat när han talat om biblioteken som ett socialistiskt inslag i det svenska samhället.

Jonas har också skrivit förordet till den svenska utgåvan av Dragsteds bok som kommer på Verbal förlag i höst. Dragsted vill att vänstern ska sluta se på samhällen som antingen alltigenom kapitalistiska eller socialistiska. Alla ekonomier är hybridekonomier, menar han. Även om det kapitalistiska produktionssättet utgör en stor del av ekonomin finns också olika former av gemensamt ägande och en offentlig sektor som är gemensamt ägd och faktiskt fungerar planekonomiskt.

Liksom när det gäller ägandeformerna måste vi sluta tänka antingen-eller när det gäller plan-marknad, menar Dragsted. Alla samhällen innehåller båda.

Svårt att vinna stöd

Dragsted kritiserar både den socialdemokratiska och den revolutionära delen av arbetarrörelsen. Medan socialdemokratin med undantag för löntagarfonds-/ ekonomisk demokrati-striden på 70- och 80-talen, inte velat utmana ägarmakten, har den revolutionära vänstern trots att den sett reformkampen här och nu som väsentlig, ändå framstått som utopisk och orealistisk i sin uppfattning om socialismen som ett helt nytt samhällssystem, som först skapas efter ett grundläggande brott med det kapitaliska systemet.

Detta har bidragit väsentligt till att den revolutionära vänstern haft svårt att vinna stöd, enligt Dragsted. Det har också bidragit till att vänstern inte alltid tillräckligt aktivt och övertygat försvarat demokratiska och gemensamma ägandeformer när dessa har utmanats under den nyliberala eran.

Långsam nednötning av kapitalismen

Dragsted förordar en strategi som till skillnad från den socialdemokratiska utmanar ägarmakten. Men det är också en strategi som till skillnad från den traditionella revolutionära vänsterns inte ser övergången till socialismen som ett plötsligt brott.

Han vill att vi tar avstamp i de erfarenheter vi har av icke-kapitalistiska inslag i våra ekonomier och att vi tänker oss en långsam nednötning av kapitalismen som dominerande produktionssätt i riktning mot ett samhälle där demokratiska ägandeformer blir dominerande.

Boken väcker givetvis debatt i den danska vänstern. I en bitvis positiv recension på solidaritet.dk skriver Per Clausen, en annan framträdande företrädare för Enhedslisten, att även om Dragsted har rätt i att det finns inslag av socialism i Danmark och det aldrig existerat samhällen där ett produktionssätt varit allenarådande, så har vi inte ett samhälle där socialistiska inslag konkurrerar på lika villkor med kapitalistiska.

Kapitalismens profitkrav sätter ramarna också för demokratiskt ägda verksamheter. Den sätter också ramarna för den offentliga sektorns roll. Det behövs ett grundläggande brott med kapitalackumulationen/ profitmaximeringen, skriver Clausen som saknar Dragsteds syn på hur han föreställer sig detta brott eller hur en långsam, gradvis process kan leda till detta resultat.

Förslag på tio reformer

Clausen och Dragsted är dock eniga om att vänstern behöver sätta fokus på reformer som på ett grundläggande sätt förändrar samhället.

I en avslutande del lägger Dragsted fram förslag på tio sådana reformer, bland annat att bygga vidare på löntagarfonds-/ ekonomisk demokrati-förslagen från 70-talet (en punkt Clausen är skeptisk till) och ett tvåkammarsystem i styret av storföretag där den ena kammaren representerar de arbetande i företaget.

Även om diskussionerna om mera grundläggande skillnader i synen på den socialistiska strategin är viktiga och intressanta, hoppas jag att debatten utifrån Dragsteds bok också till stor del kommer att gå vidare från denna avslutande del, och handla om hur vi konkret här och nu kan sätta frågor om ägandemakten på dagordningen, bygga en starkare motmakt mot kapitalmakten och driva dessa frågor på ett sätt så att många människor känner att detta verkligen är något som angår dem.

Text och tips av Olof Norborg

Dela den här sidan:

Kopiera länk